Pandemie onemocnění covidu‑19 změnila životy všech. Miliony lidí měly to štěstí, že mohly během lockdownu pracovat z domova, zatímco jiní byli nuceni vystavit se riziku nákazy, aby zabránili kolapsům měst či ekonomik. S tím, jak pomalu opouštíme covidové období, si lze povšimnout obnovené pozornosti, která se na pracovištích upíná k problémům sociální nespravedlnosti, ekonomické nerovnosti, společenské odpovědnosti firem, rozmanitosti a inkluzi. Loni jsme malé skupině vůdčích osobností z různých oborů položili otázku: „Změnil se pracovní svět navždy?“ Jejich odpovědi jsme upravili a zkrátili.

Lidé hledají skutečné naplnění

Vicky Lauová, šéfkuchařka a majitelka restaurace Tate Dining Room v Hongkongu

010 Vikend 08

V posledních dvou letech došlo k rychlému rozvoji potravinářského a nápojového odvětví. Restaurace a bary se snažily přizpůsobit novým podmínkám a přežít bezprecedentní pravidla a nařízení vydávaná kvůli pandemii, což v důsledku vedlo k zániku tisíců podniků po celém světě. Kvůli plošným uzávěrám a díky novým technologiím řada lidí změnila zaměstnání nebo si začala budovat zcela novou kariéru. Zaměstnanci restaurací tradičně budovali své kariéry v jednom podniku, zatímco nyní začali přebíhat mezi několika zaměstnáními nebo je rychle za sebou mění. Lidé začali hledat opravdové naplnění osobních i profesních životů a vzhledem k tomu, že elektronické obchodování je dnes úplná hračka, stávají se dosavadní zaměstnanci svými pány a zakládají vlastní podniky.

Zbývá vám ještě 90 % článku
Předplatné za 30 Kč
  • První 2 měsíce za 30 Kč měsíčně, poté za 179 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se