Namísto drůbežáren, vepřínů a jatek bioreaktory, ve kterých se maso pěstuje uměle s využitím laboratorních metod. Žádné zvíře už nemusí trpět a umírat. Jednotlivé buňky se v zařízeních kultivují a propojí tak, že výsledný produkt je stejně chutný, nebo i lepší než maso z poražených zvířat.

Zatím je to stále jen vize, na jejím naplnění už ale pracují desítky laboratoří po celém světě. V umělém prostředí množí svalové a tukové buňky a snaží se je nechat vyrůst tak, aby ze získané hmoty mohl nakonec být třeba karbanátek, nebo dokonce steak. Některým už se to daří. Například izraelská biotechnologická firma Future Meat v polovině loňského roku dokončila pilotní továrnu, v níž chce ještě letos produkovat 500 kilogramů masa denně. Za „masem budoucnosti“ ale není potřeba jezdit až do Izraele. Do jeho vývoje se před dvěma lety pustil i český start-up Bene Meat Technologies. Svůj produkt by rád představil do dvou let. Na další dva roky výzkumu má od české společnosti BTL Medical Technologies slíbeno 130 milionů korun.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!

Máte již předplatné? Přihlaste se.