Namísto drůbežáren, vepřínů a jatek bioreaktory, ve kterých se maso pěstuje uměle s využitím laboratorních metod. Žádné zvíře už nemusí trpět a umírat. Jednotlivé buňky se v zařízeních kultivují a propojí tak, že výsledný produkt je stejně chutný, nebo i lepší než maso z poražených zvířat.
Zatím je to stále jen vize, na jejím naplnění už ale pracují desítky laboratoří po celém světě. V umělém prostředí množí svalové a tukové buňky a snaží se je nechat vyrůst tak, aby ze získané hmoty mohl nakonec být třeba karbanátek, nebo dokonce steak. Některým už se to daří. Například izraelská biotechnologická firma Future Meat v polovině loňského roku dokončila pilotní továrnu, v níž chce ještě letos produkovat 500 kilogramů masa denně. Za „masem budoucnosti“ ale není potřeba jezdit až do Izraele. Do jeho vývoje se před dvěma lety pustil i český start-up Bene Meat Technologies. Svůj produkt by rád představil do dvou let. Na další dva roky výzkumu má od české společnosti BTL Medical Technologies slíbeno 130 milionů korun.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist