Mňam, cvrčci

Ekonomie a čísla Daniela Vacha zajímaly vždycky, gastronomický průmysl moc ne. V roce 2013 si ale přečetl výroční zprávu jedné z divizí OSN nazvanou Jedlý hmyz. Ta se mimo jiné věnovala tomu, že s přibývajícím počtem lidí na planetě pro ně časem nebude dost bílkovin a že brouci by mohli být jedním z řešení budoucí potravinové krize. Studijní zájem se postupně překlopil do byznysu, a tak Vach v roce 2016 založil s dalšími dvěma kolegy firmu Sens. Ta má nyní v Thajsku největší světovou cvrččí farmu a investici dostala například od startupového akcelerátoru UP21, za nímž stojí miliardář Karel Janeček, nebo od fondu Reflex Capital spoluzakladatele Mall.cz Ondřeje Fryce. Sens vyrábí proteinové tyčinky, krekry nebo cvrččí mouku, Vachovým snem je burger z cvrčků.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se